Free FPGEE Sample Questions

1. Which of the following is CORRECT about the zero order elimination process?

A. The removal of drug is independent of drug concentration
B. Cl = Elimination rate/Cp
C. t1/2 = 7VD/Cl
D. All of the above options are true

2. For highly polar drugs (such as mannitol) what primarily determines elimination rate?

A. Excretion rate
B. Metabolism rate
C. Distribution rate
D. All of the above

3. According to the equation F = 1 - E, bioavailability is related to which of the following parameters?

A. Excretion
B. Elimination
C. Extraction Ratio
D. Enterohepatic Recycling

4. For the majority of drugs, which of the following equations correctly defines clearance?

A. Cl = Elimination rate/Cp
B. Cl = QxE
C. Cl = .7VD/t1/2
D. All of the above are correct

5. How much of a 10 mg dose of morphine reaches the systemic circulation given F = .24?

A. 24mg
B. 0.24 mg
C. 2.4 mg
D. 4.1 mg

6. Given that the VD = 230 L/70Kg and Cl = 60 L/hr/70 Kg for morphine, approximately how much of a 10 mg IV dose remains after 8 hr, given to a normal 70 Kg patient?

A. 5 mg
B. 2.5 mg
C. 1.25 mg
D. 625 mg

7. Given F = .24, what is the overall hepatic clearance of morphine if the above patient has portal hypertension such that their hepatic blood flow is reduced by ½? Assume the clearance value given in the previous question is entirely hepatic clearance.

A. 30 L/hr/70 Kg
B. 60 L/hr/70 Kg
C. 120 L/hr/70 Kg
D. 250 L/hr/70 Kg

8. Which of the following enzymes could directly act on codeine?

A. Glucuronyl transferase
B. Sulfotransferase
C. Glutathione transferase
D. A & B 
E. All of the above

9. Which Cytochrome P450 isozyme does not participate appreciably in drug metabolism?

A. CYP1A2
B. CYP2C9
C. CYP3A4
D. CYP51

10. Which of the following Cytochrome P450 isozymes is responsible for the bulk of phase I metabolism?

A. CYP1A2
B. CYP2C9
C. CYP2D6
D. CYP51 

11. Which of the following enzymes could metabolize ethanol?

A. Cytochrome P450
B. Alcohol Dehydrogenase
C. Glucuronyl Transferase
D. All of the above

12. Which of the following are similarities between Cytochrome P450 and MAO?

A. Both add oxygen from O2 to substrates and also form water
B. Both carry out direct heteroatom oxidations
C. Both carry out oxidative deaminations
D. All of the above

13. What would be the preferred route of metabolism of succinyl choline?

A. Ester hydrolysis
B. N-oxidation
C. Glucuronide conjugation
D. A & B 

14. Which of the following causes the smallest change in solubility?

A. Hydroxylation
B. Glucuronidation
C. Sulfation
D. Glutathione conjugation

15. Cigarette smoke causes an increase in levels of CYP1A isozymes. Theophylline is primarily metabolized by the CYP1A system. What would happen to theophylline clearance for an asthmatic patient in hospital who could not smoke?

A. No change
B. Increase
C. Decrease

Answer Key

1. A
2. A
3. C
4. D
5. C
6. C
7. A
8. D
9. D
10. D 
11. D 
12. C
13. C
14. A
15. C
Last modified: Friday, 2 August 2013, 12:59 PM